novosti
Kontakt brojevi u uljari PZ Marina
[2023-10-23]
OGLAS ZA OTKUP SMOKAVA
[2021-09-08]
Novi prozvodi PZ Marina
Ekstra džem od višnje maraske 240 g i Ekstra džem od vrgoračkih jagoda 240 g
[2021-07-07]
POČETAK PRERADE MASLINA U ULJARI PZ MARINA
Prerada maslina u uljari PZ Marina ove godine počima dana 19.10.2019. godine (subota). Predbilježiti se možete na brojeve telefona/mobitela: 021 889 333, 021 889 044, 099 8196 103
[2019-10-14]
RECEPTI S MASLINAMA, MASLINOVIM ULJEM I INIM STVARIMA
U sklopu prigodih poklona POLJOPRIVREDNE ZADRUGE "MARINA" darujemo vam recepte
[2008-10-28]
P.Z."MARINA" - NOSIOC ZNAKA IZVORNO HRVATSKO
[2008-02-14]
 
online dućan
MASLINE CRNE - MARINA - 2450g (netto ploda: 1420g)
Naša crna maslina, Marina, je 100% domaćeg podrijetla, otkupljena od naših zadrugara, te obrađena vlastitom tehnologijom.
- Težina paketa: 14 kg
- Minimalna narudžba: 4 komada
-NOVO!: Navedena cijena uključuje trošak dostave na području Republike Hrvatske
 
prijava korisnika
korisničko ime
zaporka
Ukoliko nemate korisničko ime i zaporku za pristup online dućanu, ovdje se možete registrirati:
registracija korisnika
Registrirajte se i uživajte pogodnosti koje nudi online naručivanje - udobnost i minimalan utrošak vremena za naručivanje naših proizvoda po povoljnim cijenama. Prijavom u našu mailing listu bit ćete pravodobno informirani o novostima u našoj ponudi. Kliknite ovdje za registraciju!
 
recepti
Integralni kruh s maslinama i sjemenkama
 
o nama

Povijest Poljoprivredne zadruge "Marina"

Počeci zadrugarstva u Marini sežu u početak prošlog stoljeća kada je 1908.g. osnovana Uzajamna seljačka blagajna, a 1936.g. težaci marinskog kraja udružuju se u "Uljarsko-mlinarsku zadrugu" te 1939.g. izgrađuju uljaru i mlinicu.

Nakon drugog svjetskog rata osniva se nekoliko poljoprivrednih zadruga u selima oko Marina, a u samoj Marini je osnovana P.Z. "Marina".

Ubrzo je većina zadurga zapala u teškoće te su ugašene. Tako su se 1959.g. "Uljarsko-mlinarska" i P.Z. "Gustirna" pripojile P.Z. "Marina" koja posluje pod istim imenom i danas.

Zadruga je oduvijek bila pokretač razvoja ovoga kraja. 1950-tih u sklopu zadruge je djelovalo sedam ribarskih ekipa koje su sa mrežama plivaricama i potegačama lovile ribu. Svaka ekipa je brojila 17-20 ljudi. U to vrijeme područje Marine je bilo poznato i po proizvodnjih suhih smokava koje je plasirala na područje bivše države. Osim toga prikupljalo se ljekovito bilje i razvijala se trgovina mješovitom robom.

� ezdesetih godina prošlog stoljeća, uslijed procesa industrijalizacije, dio stanovništva napušta sela i odlazi u gradove. Poljoprivredna proizvodnja bilježi stagnaciju. Da bi se nadomjestio manjak ljudske radne snage zadruga sklapa ugovor s proizvođačem motokultivatora o kreditiranju i isporučuje svojim zadrugarima više od 300 komada.

Cijelo to vrijeme zadruga se bavila i štedno-kreditnim poslovanjem. Prikupljala je višak sredstava od zadrugara i plasirala, uz povoljnu kamatu, onima kojima je bilo potrebno.

Sedamdesetih godina, nakon dolaska struje i vode, počinje se razvijati turizam. Zadruga ulaže u obnovu stare mletačke utvrde, kule, i pretvara je u hotel sa 40 ležaja. Zatim zadruga otvara i restoran, a kruna ulagnja u turizam je bila izgradnja lučice 1990.g. zajedno sa stranim partnerom.

Početkom 90-tih dodatno se ulaže u proizvodnju maslinova ulja te se nabavljaju moderni strojevi za preradu maslina.

Poljoprivredna zadruga "Marina" danas

Danas je P.Z. "Marina" prepoznatljiva po proizvodnji domaćeg extra djevičanskog maslinovog ulja (kiseline oko 0,4%, peroksidni broj oko 3,9) te djevičanskog maslinovog ulja (kiseline manje oko 1%), sve proizvedno u suradnji sa svojim zadrugarim i kooperantima kojih ima preko 1000.

Najnoviji proizvod zadruge je extra djevičansko maslinovo ulje iznimne kakvoće, pakirano u bocama 0,25 l ( kiselina 0,2%). Riječ je o ulju proizvedenom od zdravih, svježih u ostrogo ograničenom vremenu rukom branih maslina, prerađenih isti dan nakon berbe. O ovom ulju g. Rene Bakalović, naš gastronomad, je kazao:
"Nekoliko je iznimnih značajki zbog kojih se veselimo ovom ulju... Znanstveno mjerljivi parametri su izuzetni. Oni subjektivni, organoleptički u slučaju znanca odgovaraju egzaktnim, a za kuhara ovo je ulje izuzetno poticajno (mene je, primjerice, potaklo da napravim od njega majonezu s dodatkom koromača i poslužim ju uz janjeće kotlete na žaru).
No okolnost koja je za najveću pohvalu jest da je ovo znak preporoda našeg zadrugarstva na najbolji način: zadruge nisu samo mjesta sigurnosti i zajedništva, u slučaju PZ Marine one su i mjesto na kojem se njeguje ne samo standardna kvaliteta nego i izvrsnost.
"Marina
Povijest PZ Marina
Kontakti
 
Početna stranica
Novosti
O nama
O proizvodima
Naručite proizvode
Recepti


Marina, poljoprivredna zadruga
Obala kardinala Alojzija Stepinca 2.
21222 Marina
Tel: 021/889333, 889044
Fax: 021/889125
E-mail: marinainfo@pz-marina.com
 
     
©2006. PZ Marina    powered by TATA